Circulair Bouwen Betaalbaar Wonen, Antwerpen

Research 2021
  • #circulair bouwen
  • #private woning

Een circulaire eengezinswoning voor L&R

Het project ‘Circulair Bouwen Betaalbaar Wonen’ (CBBW) is een samenwerking tussen MikeViktorViktor architects, TEKEN architectuur, BOUD, Systimber en Itho Daalderop. De centrale doelstelling is om veranderingsgerichte ontwerp- en bouwstrategie aan te wenden in pilootwoningen om zo betaalbare, circulaire architectuur te realiseren voor particulieren op de Vlaamse woningmarkt. Dit project wordt ondersteund door Vlaanderen Circulair.

Gedurende twee jaar (2020 - 2021) zal CBBW een brug slaan tussen onderzoek en praktijk. Ons team bestaat uit praktiserende architecten, aannemers en techniekers. We testen hoe circulair bouwen er vandaag uitziet door de theorie te vertalen binnen een bestaande context: de wensen van een opdrachtgever, een beperkt budget, stedenbouwkundige regels, en energetische, structurele en bouwtechnische eisen.

Bouwen voor de circulaire economie betekent - in grote lijnen - demontabel bouwen. Dit wilt zeggen dat het gebouw na gebruik uit elkaar gehaald kan worden in elementen die nadien kunnen worden hergebruikt. Op deze manier hoeft er niet onnodig veel nieuw materiaal worden ontgonnen. Om een echte transitie van onze verspillende, lineaire economie naar een circulair model te maken, moeten we demontabel bouwen mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. De tweede pijler van ons onderzoek focust zich dan ook op het kostenplaatje.

2105 CBBW FOTOS 04
2105 CBBW FOTOS 03

Case Study House 01

CBBW_01 is de circulaire pilootwoning van het 'Circulair Bouwen Betaalbaar Wonen' (CBBW) project. In deze case study, een eengezinswoning in Berchem, test het project circulaire ontwerpprincipes en constructiemethoden aan de grenzen van een bestaande context: de wensen van een opdrachtgever, een beperkt budget, stedenbouwkundige regels en energetische, architectonische en technische eisen. Concreet wil CBBW een aanpasbare, demontabele en betaalbare eengezinswoning realiseren om zo circulaire bouwalternatieven geloofwaardig te maken en de overgang naar de circulaire economie te vergemakkelijken.

De transitie naar de circulaire economie is enkel mogelijk als we allemaal samenwerken. Daarom wil dit project alle leerlessen en inzichten zoveel mogelijk delen. Het team documenteert uitgebreid de bouw van de circulaire pilootwoning op de tijdlijn. Je ziet elke bouwfase in detail, waardoor circulair bouwen plots heel dichtbij lijkt. Eind 2021 komt er een samenvattende publicatie met aanvullende informatie zoals een inventaris van gebruikte materialen en een handleiding voor deconstructie. Het doel is om deze documentatie van het casestudyhuis voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk te maken.